Wat is hoofdelijk aansprakelijk?

0
Avatar
Ingrid 5 okt. 2015 16:17

Kan iemand mij in eenvoudig Nederlands uitleggen wat 'hoofdelijk aansprakelijk' betekent? En wie zijn de rechtsopvolgers van kredietnemers? Ik kwam het tegen in de volgende tekst:

Als het krediet aan meerdere kredietnemers wordt verstrekt, is iedere kredietnemer hoofdelijk voor de gehele schuld aansprakelijk. Dit geldt ook voor de rechtsopvolgers van de kredietnemers.  

Antwoorden

 • 0
  Avatar
  Wessel Visser 5 okt. 2015 17:07

  Bij een lening kan het zo zijn dat je samen met anderen geld leent. Als je dat doet betekent hoofdelijk aansprakelijk dat jij en de anderen verantwoordelijk zijn voor het betalen van de rente en het terugbetalen van de lening. Dus, betaal  jij niet? Dan moeten de anderen betalen.

  En rechtsopvolgers zijn mensen die na jou verantwoordelijk worden voor de lening. Bijvoorbeeld als je overlijdt en je kinderen ervan je lening. Dan zijn je kinderen de rechtsopvolgers van de lening.

  Een tijdje geleden schreven we onderstaande tekst voor een grote bank.

  Wie is verantwoordelijk voor het terugbetalen van de lening?

  U bent verantwoordelijk voor het terugbetalen van de lening. Leent u samen met iemand anders geld bij ons? Bijvoorbeeld samen met uw partner of met iemand anders? Dan bent u allemaal verantwoordelijk voor de hele lening. Als één van u niet meer kan betalen, moeten de anderen de rente betalen en de lening helemaal terugbetalen. Krijgt één van de mensen van ons toestemming om een bepaalde periode niet te betalen? Of staat in de wet dat hij niet meer hoeft te betalen? Dan moeten de anderen gewoon rente blijven betalen en de lening helemaal terugbetalen. Geeft u de lening aan iemand anders? Of erft iemand anders de lening van u? Dan wordt die ander ook verantwoordelijk voor de lening. En dan kunnen wij ook aan die ander vragen rente te betalen of de lening terug te betalen.

Beantwoord deze vraag:

Wil je reageren op deze vraag? Dan moet je eerst even inloggen of je registreren als gebruiker van Simsim24.