Patiëntenfolder gastroscopie

0
Avatar
Floor 5 okt. 2015 16:20

Hoi Ik ben bezig met de verbetering van onze patiëntenfolder over gastroscopie. Maar ik loop eigenlijk meteen al vast. Hoe kun je dit nou gemakkelijker opschrijven?

 

Wat is een gastroscopie?

Een gastroscopie is een endoscopisch onderzoek van de slokdarm, maag en stukje twaalfvingerige darm. Endoscopie betekent 'van binnen bekijken'. De arts bekijkt uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm van de binnenkant. Dit gebeurt met een flexibele en bestuurbare slang, een zogenaamde endoscoop, die een soort videocamera op de top heeft. De endoscoop heeft een doorsnede van 1 cm. De slang bevat kanalen die o.a. licht en beeld doorgeven. De arts kan tijdens het onderzoek bepaalde afwijkingen, zoals ontstekingen, zweertjes, bloedinkjes, poliepen en gezwellen direct zien. Het is ook mogelijk via de endoscoop kleine ingrepen uit te voeren. De arts kan b.v. stukjes weefsel weghalen voor nader onderzoek (biopsie), of een bloeding stelpen.

Antwoorden

 • 1
  Avatar
  Ingrid 5 okt. 2015 16:54

  Belangrijk is je vooraf af te vragen wat het doel is van de folder en welke informatie de patiënt nodig heeft om dat doel te bereiken. Jouw tekst beschrijft tot in details wat er gaat gebeuren. Ook staan er nog veel vakwoorden in. Ik raad je om de tekst kort en kernachtig te houden. Te veel details leiden af van de kern. Verder zou ik de vakwoorden weglaten. De lezer schiet er niets mee op als je woorden gebruikt als 'endoscopie' of 'biopsie'. 

  De tekst zou er dan bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

  Wat is een grastroscopie?
  Bij een gastroscopie bekijkt de arts uw slokdarm, maag en een stukje darm van de binnenkant. Dit doet hij met een slang waar een videocamera op zit. Hiermee kan de arts bijvoorbeeld ontstekingen of gezwellen meteen zien. Soms haalt de arts een stukje weefsel weg voor verder onderzoek.

   

   Commentaar

  • Hoi Ingrid,
   Nou dit is inderdaad wel een mooi begin voor de rest van de folder. Fijn zeg! Nu heb ik ook een beetje een idee voor de toon waarin ik het kan zetten. Dank je!
   Floor 5 okt. 2015 17:04

Beantwoord deze vraag:

Wil je reageren op deze vraag? Dan moet je eerst even inloggen of je registreren als gebruiker van Simsim24.